Για μια Αριστερά, ριζοσπαστική, μαχητική, ανατρεπτική, αντίστοιχη των καιρών!

Για μια Αριστερά, ριζοσπαστική, μαχητική, ανατρεπτική, αντίστοιχη των καιρών!

 

                Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έδειξαν πως ο Λαός θέλει να βάλει στο επίκεντρο  των εξελίξεων την Αριστερά. Η κοινωνική καταστροφή που έχει επιβληθεί από τις πολιτικές δυνάμεις των Μνημονίων, ντόπιες και ξένες, είναι αισθητή σε όλους μας. Η ύφεση βαθαίνει, οι ανισότητες και η φτώχεια αυξάνονται σε πρωτοφανέρωτο βαθμό,  η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 30%. Για όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μιλήσει πειστικά αν δε θέσει θέμα πολιτικής εξουσίας. Έχει γίνει κατανοητό πως η μεγάλη σημασία των επιμέρους αγώνων  θα πρέπει να αρθρωθεί γύρω από μια αριστερή ριζοσπαστική στρατηγική που θα ανατρέψει τα Μνημόνια και τους υποστηρικτές τους και θα βάλει τις βάσεις για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας μας.

Δεν έχουμε αυταπάτες πως αυτό θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, και θα πρέπει να το λέμε στον κόσμο  σε κάθε ευκαιρία. Ωστόσο είναι η μόνη κατεύθυνση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να βελτιώσει τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Για όλους εμάς δεν αποτελεί λύση η αυτοαπακαλούμενη αριστερά της ΔΗΜΑΡ, η αριστερά του συστήματος, της ενσωμάτωσης στους στόχους του κεφαλαίου, της ευρωλαγνείας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Ούτε μπορεί να είναι λύση μια αριστερά που  δεν αποσαφηνίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, που πιστεύει πως μπορεί να σταματήσει η πολιτική των μνημονίων και να συνεχιστεί ο εξωτερικός δανεισμός και οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.   Που δεν προετοιμάζει το Λαό για την επερχόμενη σύγκρουση.

Επίσης δεν μπορεί η Αριστερά που θέλουμε να αρκείται στο ρόλο της αριστερής διαμαρτυρίας και της πολιτικής καταγγελίας αδυνατώντας να κατανοήσει πως η κοινωνική και οικονομική ασφυξία που υφίσταται ο λαός μας απαιτούν συγκεκριμένης λύσεις που θα προέλθουν από την υλοποίηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού προγράμματος ρήξεων και ανατροπών.  

Για εμάς η Αριστερά θα πρέπει να βρίσκεται στον αντίποδα της αστικής εξουσίας και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Θέλουμε μια αριστερά που να θέτει στο επίκεντρο της δράσης της την ανατροπή της κυρίαρχης κατάστασης μη διστάζοντας να έρθει, με όλα τα μέσα, σε σύγκρουση με τους μηχανισμούς εκείνους που θα εμποδίσουν την υλοποίηση της στρατηγικής της.

Αυτή η Αριστερά που θέλουμε θα πρέπει:

  • Να είναι ενωτική και μαζική. Να πιστεύει έμπρακτα στην κοινή δράση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα, χωρίς αποκλεισμούς και χωριστικές πρακτικές.
  • Να γνωρίζει πως ο λαός απαιτεί από αυτήν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την έξοδο από την κρίση. Δεν αρκούν ούτε τα μεγάλα λόγια, ούτε τα ωραία συνθήματα. Είναι εντελώς απαραίτητη η επεξεργασία ενός μεταβατικού προγράμματος σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Ενός προγράμματος που θα απαντά στις αγωνίες του κόσμου της εργασίας για το τι θα συμβεί την επόμενη μέρα της ρήξης με τα κυρίαρχα συμφέροντα. Ένα πρόγραμμα που θα αφορά την οργάνωση της οικονομίας, τη συμμετοχή των εργαζομένων, το διατροφικό ζήτημα, την ενέργεια, την υγεία και τα φάρμακα, τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, την οργάνωση της δημόσιας διοίκησης, την παιδεία και τον πολιτισμό.   Σήμερα, όχι αύριο!
  • Μια αριστερά που θα αγωνίζεται για τη δημιουργία αντιθεσμών, θα συγχρονίζεται με τη λαϊκή επινοητικότητα, θα παίρνει πρωτοβουλίες για πρωτότυπους κοινωνικούς πειραματισμούς, γνωρίζοντας πως και μέσα σε αυτούς βρίσκονται τα σπέρματα της κοινωνίας του μέλλοντος.
  • Μια αριστερά που στο ζήτημα της αριστερής κυβέρνησης ούτε θα επιλέγει την θέση της αριστερής αντιπολίτευσης ούτε θα αρκείται στην αριστερή διαχείριση εθελοτυφλώντας ότι  μπορεί να υπάρξει ο άλλος δρόμος χωρίς σύγκρουση και ρήξη με τα κυρίαρχα κέντρα εξουσίας. Η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας δεν μπορεί παρά να είναι ένας μόνο κόμβος σε μια πορεία διαρκών συγκρούσεων και ανατροπών όπου από τα πάνω θα επιχειρείται ο μετασχηματισμός τω κρατικών θεσμών και το τσάκισμα των κατασταλτικών μηχανισμών και από τα κάτω θα δημιουργούνται αντιθεσμοί λαϊκής εξουσίας. Οι δύο διαδικασίες θα είναι σε διαλεκτική σχέση και στο πάρα πολύ πιθανό ενδεχόμενο που τα ελληνικά και τα ξένα κέντρα αστικής εξουσίας θα επιβουλευτούν τις λαϊκές κατακτήσεις τότε αυτή η Αριστερά θα είναι έτοιμη να τις υπερασπιστεί με όλα τα μέσα προετοιμάζοντας το λαό γι’ αυτή τη σύγκρουση.    
  • Μια αριστερά που γνωρίζει καλά πως για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πράγματα θα χρειαστεί να τεθεί σε πλήρη ρήξη με την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς γιατί οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί θεσμοί  αποτελούν το ατσάλινο κλουβί μέσα στο οποίο εξυφαίνονται οι πολιτικές αποπτώχευσης του λαού μας.
  • Μια αριστερά που θα είναι διεθνιστική γνωρίζοντας πως χρειάζεται συντονισμένη δράση για το σπάσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων κρίκων από την ιμπεριαλιστική αλυσίδα.    

 

Μπορεί να υπάρξει σήμερα μια τέτοια Αριστερά;  Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο πιστεύουμε πως ναι! Αλλά δεν αρκούν μόνο οι διακηρύξεις χρειάζεται και η πράξη!

Αυτό που απαιτείται είναι η συγκροτημένη πολιτική παρέμβαση σε όλους τους χώρους της αριστεράς. Με συγκεκριμένη απεύθυνση για συνεργασία όλων των δυνάμεων στη βάση των αρχών που αναφέρθηκαν. Με ενότητα αλλά και με κριτική πάνω στην γραμμή συσπείρωσης της αριστεράς για ένα αριστερό και  λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, για μια σοσιαλιστική διέξοδο από την κρίση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με το ζητούμενο του αναγκαίου ριζοσπαστικού μετώπου είναι αναγκαίο η σχετική συζήτηση να ανοίξει ακόμη περισσότερο σε όλη την χώρα. Είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί να γίνει ανοιχτή συζήτηση σε όλες τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.λ.π) ώστε να καλεστούν-πιεστούν-παροτρυνθούν άμεσα όλες οι αριστερές πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν και να συγκροτήσουν ενιαίες λαϊκές επιτροπές βάσης σε γειτονιές και εργασιακούς χώρους προκειμένου να διευρύνουν και να ενισχύσουν την αναγκαία αριστερή ριζοσπαστική προγραμματική συμφωνία και την συγκρότηση πρωτοβουλιών ενωτικής δράσης αντίστασης και λαϊκής αλληλεγγύης. Η υπόθεση της ριζοσπαστικής ενότητας της αριστεράς πρέπει και μπορεί να γίνει υπόθεση των ίδιων των αγωνιστών της.