Η Παγκόσμια έκρηξη του ’68 και η δημιουργία της Νέας Αριστεράς

Η Παγκόσμια έκρηξη του ’68 και η δημιουργία της Νέας Αριστεράς

Ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου είναι να γίνει σαφές πως ο Μάης του ’68 δεν αφορούσε μόνο τον συγκεκριμένο μήνα αλλά ούτε περιοριζόταν σε μία μόνο χώρα, τη Γαλλία. Ήταν ένα φαινόμενο που άγγιξε πολλές περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη και κράτησε από τα μέσα μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’60, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παγκόσμια έκρηξη.
Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα τον μεσοπόλεμο:  γεγονότα, συγκρούσεις και εννοιολογικοί μετασχηματισμοί

Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα τον μεσοπόλεμο: γεγονότα, συγκρούσεις και εννοιολογικοί μετασχηματισμοί

Στην παρούσα εργασία περιοδολογούνται τα βασικότερα μέτρα κοινωνική πολιτικής και πολιτικών δημόσιας υγείας και πρόνοιας του Βενιζελικού πολιτικού κέντρου. Η περιοδολόγηση αυτή διακρίνει τρεις περιόδους της πολιτικής αυτής, διακρίνοντας σε αυτές διακριτά χαρακτηριστικά, ήτοι την πρώτη περίοδο 1910-16, όπου ηγεμονεύει το εγχείρημα της συγκρότησης μιας σειράς δομών και υπηρεσιών που επιχειρείται να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού της επεκτεινόμενης Ελλάδας.
Η επιστροφή της συζήτησης για τον Ιμπεριαλισμό και η συμβολή της Ellen Meiksins Wood

Η επιστροφή της συζήτησης για τον Ιμπεριαλισμό και η συμβολή της Ellen Meiksins Wood

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 η έννοια της «παγκοσμιοποίησης» θεωρήθηκε ως η καταλληλότερη για να περιγράψει τις εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η έννοια του «Ιμπεριαλισμού» επανέρχεται ως θεωρητικό εργαλείο και δεν θεωρείται πια απαρχαιωμένη.
Les causes politiques et sociales de la chute de la Dictature en Grèce

Les causes politiques et sociales de la chute de la Dictature en Grèce

L’installation au pouvoir, en avril 1967, du régime militaire, dit de la dictature « des colonels », doit se comprendre comme le résultat des contradictions internes des structures de l’après la guerre civile et de l’érection de l’armée en centre de pouvoir relativement autonome, porte-parole de la stratégie la plus agressive de la coalition bourgeoise au pouvoir.
Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πάντα υπαρκτό

Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πάντα υπαρκτό

Στις 17 και 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κύπρο και νικητής αναδείχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας γ.γ. του ΑΚΕΛ, όπως είναι η ονομασία του κομμουνιστικού κόμματος της Κύπρου. Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές εξελίξεις σε ένα τόσο μικρό Κράτος τη στιγμή που υπάρχουν πολύ σημαντικά γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο στα οποία δεν εστιάζεται εύκολα το φως της δημοσιότητας.
American foreign policy as modern imperialism:  From armed humanitarianism to pre-emptive war

American foreign policy as modern imperialism: From armed humanitarianism to pre-emptive war

In this article we use elements of a Marxist Theory of imperialism to explain current US foreign policy as a hegemonic imperialist project. We argue against the American decline thesis and we insist that after the collapse of the Soviet bloc the US managed to retain its hegemonic position in the imperialist chain. This was based on an imperialist strategy that combined full implementation of neoliberal policies and capitalist restructuring of production with increased emphasis on military interventionism, first in the form of “humanitarian” interventions and now as a pre-emptive “war on terror”.
Σχετικά με την απαρχή της αντιπαράθεσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο: Η σημασία της πτώσης του ασιατικού τρόπου παραγωγής

Σχετικά με την απαρχή της αντιπαράθεσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο: Η σημασία της πτώσης του ασιατικού τρόπου παραγωγής

Με τον παρόν κείμενο επιχειρούμε να διερευνήσουμε τα πρώτα αίτια της σύγκρουσης των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Θέτουμε αυτό το ερώτημα γιατί δεν εκτιμούμε πως τόσο σοβαρές, και δραματικές, καταστάσεις μπορούν να ξεκινήσουν από παρθενογένεση και να οξυνθούν μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Με αυτή την έννοια είναι χρήσιμο να απεμπλακεί η σύγχρονη συζήτηση από μια εμμονή περιορισμού στην μεταπολεμική περίοδο και να γίνει προσπάθεια να ανιχνευτούν οι πρωτογενείς παράγοντες οι οποίοι σε δεύτερο χρόνο θα έρθουν να συναντηθούν (για να θυμηθούμε και την έννοια του υλισμού της συνάντησης που έφερε ο Αλτουσέρ) με άλλους παράγοντες έτσι ώστε να διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση.
Τάξεις, μάζες και πολιτική: σχετικά με το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας

Τάξεις, μάζες και πολιτική: σχετικά με το επαναστατικό υποκείμενο της εποχής μας

Από τη δεκαετία του 1980 και μετά έχει γίνει πολύ συνηθισμένο να καταδικάζεται, ακόμη και από στοχαστές που εξακολουθούν να αναφέρονται σε μια ριζοσπαστική πολιτική τοποθέτηση, ο μαρξιστικός οικονομισμός και ο μαρξιστικός ή οικονομικός αναγωγισμός. Σύμφωνα με αυτές τις κριτικές, μεγάλο μέρος της μαρξιστικής θεωρίας χρωματίστηκε από μια μεταφυσική εμμονή στην προτεραιότητα, με όρους κοινωνικής οντολογίας αλλά και αιτιακού καθορισμού, του οικονομικού έναντι του πολιτικού.
Ο υλισμός της συνάντησης και η αιτιοκρατία: δύο έννοιες ασύμβατες;

Ο υλισμός της συνάντησης και η αιτιοκρατία: δύο έννοιες ασύμβατες;

Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρέμβασή του ο Τάσος Κυπριανίδης (ΤΚ) ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχει ο υλισμός της συνάντησης στη διαμόρφωση μιας διαφορετικής εκδοχής της μαρξιστικής θεωρίας, μιας εκδοχής που συνεισφέρει σε μια μη- ντετερμινιστική προσέγγιση των εκβάσεων της ταξικής πάλης.
Σχετικά με τα νέα Κράτη- Προτεκτοράτα

Σχετικά με τα νέα Κράτη- Προτεκτοράτα

Μετά την πτώση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», πέραν των υπολοίπων εξελίξεων, διαπιστώνεται και μια επαναφορά ενός θεσμικού καθεστώτος που στο παρελθόν είχε εμφανιστεί πολλές φορές σε διαφορετικά μέρη και ιστορικές περιόδους.  Αναφερόμαστε στο Κράτος- Προτεκτοράτο. Αυτό που θα επιχειρήσουμε να δείξουμε με την εργασία αυτή είναι πως η σταδιακά ο σύγχρονος Ιμπεριαλισμός θα συσχετίσει τη δημιουργία Προτεκτοράτων με τις ιδιαίτερες μορφές που λαμβάνει η στρατηγική του